Şarapta baş ağrısı yapan suçlu madde nedir ?
Romantik ortamların vazgeçilmez içkisi şarabın tadına varmak için öncelikle atmosferin uygun olması gerekiyor. Elbette diğer içkilere oranla, şarap sakin dinlendirici ortamların içkisi.
Birçoğumuz beyaz şarap içmekten keyif alırken, iş kırmızı şaraba geldiğinde durum farklılaşıyor. Kırmızı şarabın, beyaz şarap tutkunlarınca tercih edilmemesinin nedenlerinden biri de, keskin bir tada sahip olması. Aslında gerçek olan, kırmızı şarabın sonradan keşfedilebilir bir lezzet olması.
Fakat kırmızı şarap bazen içenlerde baş ağrısı yaratıyor. Bunun sebebi, üzüm kabuğunda bulunan histamin isimli maddenin varlığı. Kırmızı şarap üretimi sırasında üzüm kabuğu ile daha uzun etkileşimde kalmasından dolayı histamine duyarlı kişilerin başının ağrımasına neden oluyor.
1960'lardan önce şarabın baş ağrısı yapmasının sebebinin şarabın bozulmasını engellemek amacıyla içine kükürt dioksit konması olduğu düşünülüyordu. Ancak gelişen analiz yöntemleri ile, aminlerin ve histaminin baş ağrısına sebep olduğu anlaşıldı. Bu yüzden, şaraplar için histamin miktarı 2 miligram ile sınırlandırıldı.
1960'lardan önce şarabın baş ağrısı yapmasının sebebinin şarabın bozulmasını engellemek amacıyla içine kükürt dioksit konması olduğu düşünülüyordu. Ancak gelişen analiz yöntemleri ile, aminlerin ve histaminin baş ağrısına sebep olduğu anlaşıldı. Bu yüzden, şaraplar için histamin miktarı 2 miligram ile sınırlandırıldı.
Bugün artık çağdaş dünyada şarap üretininden histaminin kaldırılması mümkün. Özellikle beyaz şaraplarda uygulanan Bentonit durultması adı verilen yöntemle histamin tamamen yok edilebiliyor. Tabii bu durultma işlemi şarabın renginin de açılmasına sebep oluyor. O yüzden kırmızı şaraplarda uygulanması mümkün gözükmüyor.
Bu yöntemlere rağmen şarap içtiğinizde başınız ağrıyorsa üreticisini sorgulamanız yeterli olur.
Bu yöntemlere rağmen şarap içtiğinizde başınız ağrıyorsa üreticisini sorgulamanız yeterli olur.
Yorumlar
Yorum Gönder